Pe 31 octombrie, o rachetă rusească lovește Naslavcea.

Pe _________ (data din calendar), miliția rusă intră în Moldova.

Pe _________ (data din calendar), predau toate orele în rusă la __________ (școala cea mai apropiată de casa ta) pentru prima dată din anii ‘80.

Pe _________ (data din calendar), mergi la __________ (cafeneaua ta preferată). Parcă-ți vine să pui o poză pe story.

Pe _________ (data din calendar), te duci să duci o butelie de gaz la __________ (numele celui mai bun prieten al tău). Abia vă recunoașteți unul pe celălalt.

Pe _________ (data din calendar), te duci la __________ (benzinăria aleasă de tine). Vopseaua ei se scorojește.

Pe _________ (data din calendar), tăiați un __________ (tipul tău preferat de copac) pentru a-l arde-n sobă. Este același pe care l-ai plantat cu părinții tăi în copilărie. Decizi să le faci o vizită.

Pe _________ (data din calendar), _________ (numele magazinului de la colț) nu se deschide la șase, ca de obicei. Nu o poți găsi pe doamna care-l administrează.

Pe __________ (data din calendar), te duci la __________ (adresa la care locuiesc părinții tăi). Le spui că ai cumpărat bilete de avion. Ne vom întoarce când totul se va calma, promit.

Spune-mi, când ți-a luat războiul ceva ce iubești prima dată? _____________________ (te implor, gândește-te bine.)

 

Bianca Tănase

Bianca Tănase este o scriitoare, elevă, profesoară voluntară și activistă din Chișinău, Republica Moldova. Studiază în clasa a unsprezecea la Liceul „Orizont”, la profil umanist, timp în care predă Limba și Literatura Română altor elevi, dar și profesorilor ei vorbitori nativi de alte limbi.

Pledează pentru promovarea și respectarea drepturilor omului, activând în cadrul a numeroase proiecte sociale din Republica Moldova precum Feminismd, C.I.R.E.Ș., Misiunea Socială „Diaconia” și Fabrica de Fericire și altele.

O poți găsi în biblioteci, muzee și la Centrul Industriilor Creative din Republica Moldova, lucrând la prima ei carte.

Zugravul

Am auzit soneria și am apăsat pe butonul de la interfon. L-am așteptat în prag până a urcat cu liftul. Ușile s-au deschis și Mihai a pășit cu încredere pe hol. Era îmbrăcat cu o pereche de blugi și o bluză de trening ce își pierduse demult culoarea. Hainele îi erau...

Trenul

Trenul trebuia să sosească într-un minut. Privea șinele prin perdeaua unei ploi care se săturase să cadă înăuntrul lui. O femeie cu fața rigidă privea peste peronul doi, trei, patru, dincolo de căsuța veche de cărămidă de la margine, mai departe de câinele care urca...

Trei frați

- Ăl din mijloc îi fi-mio cel mare, Alex, îi povestește femeia, ce nu are mai mult de patruzeci de ani, bărbatului înalt, îmbrăcat la costum, căruia îi atârnă la gât, inconfortabil, o cravată și un ecuson de jurnalist. Tăt timpu’ pare că stă-ncruntat. Are sprâncenele...

Potârnichea

Potârnichea șchioapătă prin mogâldețele de frunze moi și se vâră sub...

Indigestia

Domnul Blându a fost un om cumsecade. Și-a văzut de viață cu răbdare...

De-aia nu-mi plac delfinii

M-am trezit cu o ură față de delfini. Era chiar dimineața în care mă...