Nu se putea merge pe drumu’ ăla care ducea la Trovanți cu mai mult de zece kilometri pe oră. Era o zi de octombrie. Toamna făcea din frunze ce voia. La oraș nu-ți dai seama cât de mișto e anotimpul ăsta; rar vezi mai mulți copaci decât oameni, mai mult pământ decât asfalt.

Casele țărănești, ivite din loc în loc, zăceau sălbăticite.

˗ Au plecat mai toți din sat.

˗ Da’ cei rămași? Cum s-or descurca? Nu tu magazin, nu tu școală, nu tu spital, nimic prin apropiere.

˗ Nu știu, eu n-aș putea….

Obosisem să tot conduc la deal, așa că ne-am oprit să facem un popas. Eram cu fii-miu și cu maică-mea. De când murise tata, mi-era aiurea să plec undeva și să n-o iau, s-o mai scot din Bucureștiu’ ăla. Mai ales că mă simțeam datoare, stătea cu nepotul cât eram la serviciu. Uneori mi-aș fi dorit să fim doar noi doi.

Ne-am dezmorțit picioarele unde s-a aciuat o amărâtă de mâță ce mieuna întruna. Cine naiba ajunsese pân-aici s-o abandoneze? Sau mă-sa și ceilalți frați muriseră? Îmi părea rău de toată mâncarea pe care n-o luasem cu mine. De toate resturile lăsate la micu’ dejun. I-ar fi prins bine puiului. Avea rahat la coadă, labele din spate rupte și călca prost.

˗ O luăm, mami, da? N-o lăsăm aici!

Maică-mea avea pe față un amestec de milă și silă.

I-am dat mâței apă. Bananele luate erau degeaba pentru ea. Nu se găsea niciun cabinet veterinar la mai puțin de 50 de kilometri, pe care oricum îi făceai cu greu pe drumul ăla.

˗ Unde s-o ții în mașină? Nu suntem nici la jumătatea drumului. N-avem unde s-o spălăm, mâncare pentru ea n-avem, nici de unde să-i luăm. Nu vezi că-i plină de rahat?

˗ Mama, n-o asculți pe mamaie, da?

˗ Are dreptate: o lăsăm aici, iar când ne întoarcem, îți promit că o luăm, o ducem la veterinar și îi dăm și de mâncare. Unde mergem noi, nu găsim de niciunele.

˗ Și dacă pleacă?

˗ Unde să plece? Abia merge…

Am plecat cu ochii-n lacrimi. Uram pragmatismul de care începusem să dau dovadă. De când devenisem adultu’ care calcula așa de egoist totul? Chiar îmi pusesem în cap s-o iau la întoarcere. Poate că nu-i spun toate lucrurile fiului meu, dar de mințit, nu îl mint.

După multe hârtoape, am ajuns într-un final la un indicator – arăta că mai sunt câțiva kilometri până la Trovanți, însă nu puteau fi parcurși decât pe jos; drumul se îngusta și era destul de abrupt. Asta m-a făcut să cred că luasem decizia bună. N-aveam cum să las pisica în mașină cât făceam traseul. Nu mai era vară, dar soarele încă avea puterea să coacă mașina și să facă aerul din ea irespirabil. Iar cu mâța-n brațe n-aveam nicio șansă să răzbim.

Urcam ce urcam și ne clăteam ochii, însă bucuria era tăiată de gându’ ce-o mai face pisica. Încă o auzeam în cap, miorlăiturile de bucurie disperată că dăduse peste niște ființe se transformaseră în plânsete la plecare. Încercase să vină după noi. A trebuit s-o lăsăm mai departe de mașină ca să pornim fără s-o călcăm. Se vedea în oglinda retrovizoare cum încerca să se țină după noi șontâcăind.

˗ Ne-am enervat noi degeaba că nu-i drumul bun și că-i pustiu, da’ ce bine că ăsta nu-i un loc asaltat de turiști.

˗ Da, s-ar fi ales praful.

La fiecare pas ne ieșea câte un uau pe gură – cu voce de copil, cu voce de mamă, cu voce de bunică. A meritat, da, chiar a meritat. Oricât de supărat ai fi, dacă reușești să te pui la drum și să te duci în natură, fericirea îți intră prin ochi și se duce direct la inimă. Ce-o mai face pisica? Dealurile din zare zici că aveau blană numa’ bună de mângâiat, catifelată. Pământul care zămislise Trovanții era năucitor. Lumina se juca de-a v-ați ascunselea cu noi. Din când în când, o lăsam să ne găsească. Cum dădeam de un copac, ne trăgeam sufletul.

Mai erau unii oameni rătăciți pe traseu, însă doar noi ajunseserăm și până la Trovanții de sus de tot. Până și mama reușise, cred că mai mult de teamă să nu ne lase singuri. Sau să nu rămână ea singură. Ce-o mai face pisica? Oare mai e acolo sau s-a rătăcit căutându-ne?

Se făcuse timpul să plecăm. La coborâre, ne tremurau picioarele de oboseală. Aceleași picioare la care se gudurase o pisică, vai de mama ei. Puține case pe lângă care am trecut mai erau locuite. Într-o curte, doi bătrânei se uitau la soare cu ceva în mână. Când ne-au auzit, au ieșit în fața porții. Ce-o mai face pisica?

˗ Ați fost să vedeți babele noastre?

˗ Da!

˗ Să vă mai arătăm ceva! E eclipsă de Soare.

˗ Chiar, uitasem! Am auzit la știri…

˗ Luați, e sticlă afumată!

Am dus la ochi ciobul înnegrit pe rând: fiu, mamă, bunică. Le-am mulțumit și am mers mai departe. Curând, am ajuns și la mașină. Ne-am pus centurile și am pornit Waze-ul. Arăta 30 de minute până la cazare. Drumul șerpuia lin, nicio piatră nu lovea-n mașină.

˗ Ia uite! Mai exista un drum! Ajungem imediat! Și ce ușor se conduce! Cum naiba nu ne-a dat traseul ăsta și la dus? Nici nu mai apare ruta aia! Pe unde om fi luat-o noi?

Au venit și pietrele. Mai multe ca la dus. Se înghesuiau în gât. În inimă. În cap. Din spate se auzea plâns înfundat.

˗ Mama…

˗ Da, știu. Iartă-mă. Te rog să mă ierți… și tu.

Am plâns tot drumul amândoi. Mama tăcea. Nici ei nu-i tihnea drumul asfaltat.

 

Cătălina Matei

Cătălina Matei (n. 1988, București) a absolvit Facultatea de Litere și masteratul de Teoria literaturii și literatură comparată din cadrul Universității Naționale din București, urmând, în paralel, cursurile Facultății de Interpretare Muzicală (UNMB).

A câștigat câteva concursuri literare, unul dintre ele având ca urmare debutul ei la editura Tracus Arte în 2014, cu volumul de poezii Lanul cu sârme întinse. Al doilea volum de poezii i-a fost publicat în 2022, la editura CDPL, intitulat Iubirea pentru morți e cea mai mare.

Timp de patru ani a fost redactoare la editura Tracus Arte. A tradus câteva texte literare, printre care 1984 de George Orwell (editura bestseller, 2022), iar împreună cu Diana Geacăr, antologia Poeme alese de Anne Sexton.

Din 2013 până în 2019, a condus cafeneaua literară Tramvaiul 26.

În prezent, este profesoară de română.

Cunoașterea evenimentelor

O singură preocupare mi-a rămas: să găsesc mecanismul care mă aduce înapoi. Trebuie să fie pe undeva, o clanță pe care n-am apăsat sau o fereastră pe care n-am privit, o carte pe care n-am mutat-o din loc sau poate un gust care m-ar propulsa direct înapoi, înainte de...

Renunțarea la îmbătrânire

În dimineața în care am împlinit treizeci și nouă de ani i-am spus Clarei că, în timpul nopții, luasem hotărârea să nu mai înaintez în vârstă. Firește, gândul nu-mi venise peste noapte. Aluzii vagi la oprirea propriei îmbătrâniri făcusem încă din vară. Așa cum mă...

Sfârșitul lucrurilor cunoscute

Dintre ei, Iulian a fost cel care a observat lumina de dincolo de deal. A stat câteva minute uitându-se prin întuneric. Încerca să-și dea seama dacă venea de la becurile pensiunilor. Lumina parcă pâlpâia și, deși era o noapte senină, acolo stelele nu se mai vedeau....

Prima zi în Italia

1. Nardo și cu mine lăsăm în urmă bubuitul valurilor. Din spatele...

Brânză bună

S-a dus la clasa asta de dans contemporan și se gândește doar că ar...

Duminică dimineața

Trebuia doar să se concentreze asupra propriei respirații. Să pară...