Domnul Zewalt era un om cu adevărat puternic. Zice-se că nu și-a pierdut cumpătul, nu a strigat și nu a plâns decât o dată în viața lui. Dacă o fi chiar așa, nu știu, eu îl cunosc doar de vreo zece ani, de când m-a angajat chiar el la fabrica lui de mobilă. Pe care i-au luat-o dup-aia comuniștii. Omul e de un calm desăvârșit. Nu ridica vocea nici când tăiam greșit, nici când scăpam pe jos.

Și fiu-său părea să-l moștenească. Îl aducea în fiecare zi cu el la lucru, iar copilul stătea acolo unde-l punea. Nu vorbea cu nimeni, nu râdea, nu cotrobăia prin sertarele cu scule. Avea el un ciocănel, al lui, de care nu se despărțea niciodată, și altceva nu-i trebuia. Întreba doar din când în când:

– Batem cuie?

Și dacă cineva îi spunea că da, atunci mergea și aștepta ca omul să așeze cuiul, să-l lovească de vreo două ori, iar el continua până-l înfigea de tot. Atunci zâmbea cu toată fața, cuprins de o bucurie inexplicabilă.

Dar să revin la domnul Zewalt: nu și-a pierdut cumpătul, nu a strigat și nici nu a plâns când a venit prefectul, cu milițienii după el, și i-a înmânat decizia de expropriere. Eram și eu acolo.

– Toate mijloacele de producție trec în proprietatea statului! a anunțat politrucul, plesnind de importanță în timp ce scutura hârtia în mână.

Iar domnul Zewalt nu a făcut altceva decât să-și coboare ochelarii spre vârful nasului, să citească în liniște, apoi să întrebe dacă i se permitea, totuși, să lucreze mai departe, în fabrica lui, ca salariat. I s-a permis, ba chiar și băiatului său să-și facă de treabă pe-acolo, mai departe. Și, la fel ca până atunci, în hala care mai nou aparținea statului, a continuat să se audă, din când în când, întrebarea:

– Batem cuie?

Bucuria băiatului a rămas la fel de sinceră și de când muncea pentru Republica Populară România, nu pentru tatăl său. Ce știa el? După o vreme, nici nu mai aștepta să-l chemi, dacă te vedea cu ciocanul în mână, ți se băga în suflet.

– Poate că e chiar mai bine așa, a zis domnul Zewalt într-o zi, când mâncam pâine cu iaurt. Aceeași muncă, griji mai puține. Că profit tot nu mai făceam cu fabrica, în vremurile astea. S-o conducă deștepții ăștia…

Nu i s-a permis, în schimb, să-și păstreze casa.

– Toate casele de pe strada asta se demolează, se vor face blocuri pentru oamenii muncii!

Domnul Zewalt nu și-a pierdut cumpătul, nu a strigat și nici nu a plâns. Fiind și el un om al muncii, a cerut doar un apartament într-un bloc. Știu asta pentru că mi-a povestit un vecin de-ai lui, care a fost acolo când i s-a comunicat decizia. A luat cât a putut din casă și s-a mutat, cu tot cu familia. A privit cu seninătate cum buldozerele îi dărâmau casa.

– Oricum, nu îmi mai permiteam s-o întrețin, mi-a spus odată, când m-am oprit peste drum de șantier.

S-a mulțumit cu grădinița de pe lângă scara blocului, unde a pus flori și viță-de-vie. Uneori îl vedeam meșterind la câte o bancă sau boltă, împreună cu băiatul. Părea chiar împăcat.

– Batem cuie?

Copilului mai mult nu-i trebuia ca să fie fericit.

Nu și-a pierdut cumpătul, nu a strigat și nici nu a plâns când l-au chemat la școală ca să-l anunțe că băiatul lui nu mai avea ce căuta în acea instituție de învățământ.

– Școala asta nu este potrivită pentru cei ca el. Va trebui să-l mutați, există una în care va fi acceptat. Acolo se face și mult lucru manual.

Și domnul Zewalt a dat ușor din cap, și-a luat de mână băiatul și a plecat. Știu asta de la fiu-miu, care a ascultat discuția.

Singura dată când domnul Zewalt a izbucnit a fost la înmormântarea soției lui. Eram și eu acolo. S-a scăpat doar la sfârșit. Nu la priveghi, nu la slujbă, ci atunci când au așezat capacul peste sicriu.

– Batem cuie?

Atunci domnul Zewalt și-a pierdut cumpătul, a strigat și a plâns, dar băiatul lui nu l-a auzit. A bătut cu ciocănelul lui în rând cu cioclii, cu aceeași bucurie pe care o avea de fiecare dată când făcea asta.

 

Alexandru Lamba
Alexandru Lamba (n. 1980) a publicat proză scurtă în diverse reviste: „Familia”, „Ficțiunea”, „Știință și tehnică”, „Almanahul Anticipația”, „CPSF” etc. A publicat două romane, „Sub steaua infraroșie” și „Arhitecții speranței” (Tritonic) și un volum de proză scurtă, „Singurătatea singularității” (Herg Benet), în registru SF, urmate de romanul realist „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte” (Litera). A scris scenariile albumelor BD „Focurile lumii noi” (Geek Network) și „Povești din lumi și timpuri” (Pavcon). A primit mai multe premii în SF, precum Vladimir Colin și Crysalys (al Societății Europene de SF&F). Pentru „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte” a primit premiul revistei Ficțiunea pentru „Cel mai bun final de operă”. A coordonat revistele de SF&F Gazeta SF și Galaxia 42. În prezent scrie cronici pentru „Ficțiunea” și „Familia”.

Prima zi în Italia

1. Nardo și cu mine lăsăm în urmă bubuitul valurilor. Din spatele bicicletei lui savurez deliciile suculente ale verii. Încerc să nu mă gândesc la un milion de motive pentru care o femeie într-o țară străină nu ar trebui să meargă la plimbare cu un bărbat pe care...

Un biet Sisif moldav

O-ntorsătură macabră a sorții a făcut ca orașul meu să rămână, din nou, fără apă curentă. Cred că e a treia oară în vreo zece zile. De altfel, nici nu mai are rost să număr. De data aceasta, conducta s-a spart la un domn din zona metropolitană. Da, fix în curtea...

Răzbunare

— Nu-i frumos ce-ai făcut, Popescu! Sunt foarte dezamăgit de tine! Am s-o sun diseară pe mama ta, să știi! Nu e posibil așa ceva, unde te trezești aici, în junglă? Da, uite, chiar ai nimerit-o, tembelule, în clasa asta primează legea junglei, mi-am zis, ascultând în...

A doua venire a Mântuitorului

Deși lumea creștină a sperat de-a lungul veacurilor ca minunea să se...

Un pact

E sfârșit de octombrie. Zilele s-au scurtat, prin oraș bântuie vara...

Ecranul

Stadionul nu arăta prea bine. Câteva petice de iarbă amestecate cu...