O ține de mână și o trage după ea. Fetița are șiretul desfăcut, dar femeia nu-i dă răgaz să se oprească.

— Mă doare! spune cea mică și se tot uită în sus. Femeia are părul prins șui, într-o coadă de cal, o pată pe obraz și cară în spate un rucsac burdușit, cu fermoarul rupt. Din când în când, aruncă o privire peste umăr.

— Mai repede! zice și trage copilul după ea. Mai repede, n-auzi?

În stație, tramvaiul așteaptă cu ușile deschise.

Împreună pun piciorul pe trecerea de pietoni, se mai uită o dată în urmă și dau să traverseze aproape în fugă. Fetița se împiedică, cade și-ncepe să plângă. Un domn se repede la ea, o ridică și o ține strâns. Copilul plânge și mai tare.

— Hai să mergem, spune bărbatul și, cu mâna rămasă liberă, o apucă strâns pe femeie de braț, trăgând-o după el. O lasă să se uite cum vatmanul apasă pe buton și-nchide ușile.

— Stai și tu nițel să-i leg șiretul!

Bărbatul rămâne nemișcat lângă ea, în picioare. Din buzunarul mic al rucsacului se ițește un picior de Barbie. Fără pantof.

 

Ioana Stăncescu

Ioana- Maria Stăncescu s-a născut în 1975, la București.  Lucrează ca redactor la Radio România Internațional, Secția Franceză. Debutează în 2020 cu romanul « Tot ce i-am promis tatălui meu », apărut la Editura Trei. Romanul a fost nominalizat la Gala Premiile pentru literatură scrisă de femei, Sofia Nădejde, la categoria Debut proză și a fost laureat la Festivalul Primului Roman de la Chambery, în Franța. A mai publicat proză scurtă în Iocan, Dilema Veche, Familia, Revista de povestiri.

Liniște

M-am trezit amețită și m-am ridicat frecându-mi ochii. Am traversat holul în fugă și am pornit pick-up-ul. Sunetul pe care-l făcea acul, cu câteva secunde înainte să înceapă prima piesă, mi-a dat un sentiment de acasă. Mi-am amintit unde era așezat aparatul pe vremea...

Colombia

Ne-am urcat la Plaza Elíptica, era deja târziu și părea cea mai firească alegere după atâta vino de verano și o cursă turbată cu bicicletele electrice, printr-un Madrid incendiat în mijloc de mai. De acolo, am fi avut linie directă către Nuevos Ministerios, unde...

Ieșire

Drumul îmi pare anevoios. Un verde lăptos, cu șoapte de roșu viclean, joacă în spatele lumii celorlalți. E un strigăt? Nu mă pot lămuri pe moment. Merg printr-o pădure cețoasă, de un albastru pufos. Copacii își mișcă frunzele mari și mov deschis, cu luciri galbene....

Răbdarea căutătorului în arhive

Își înfășură fularul mai strâns în jurul gâtului și își îndesă...

Smida

A descoperit Smida la festivalul de jazz de acolo. A simțit că locul...

Școala

Școala e pustie de când s-a adoptat scenariul roșu. S-a înviorat...