Stă nemișcată cu mâinile împreunate la piept. Se uită pe geam, mijind ochii de parcă s-ar chinui să vadă departe, deși depărtarea e doar grădina noastră și casa vecinului.

— Nu știu ce-i cu vaca asta de nu mai vine!

— Hai înăuntru, mamaie, e frig pe hol!

Și mamaie Opili vine după mine. Atât de încet încât nu-i aud pașii și uit, pentru câteva secunde, că e în spatele meu. Se așază lângă sobă și, abia când începe să soarbă din cafea, realizez că e acolo.

— I-ai zis mă-tii de vacă? Să meargă după ea, mamă, că se face seară! E ziua scurtă, acu se-ntunecă.

— Stai liniștită, mamaie! Vrei cozonac?

Vrea. Orice e dulce și moale. Mamaie Opili făcea cei mai buni cozonaci din sat. Ea frământa, eu țineam ligheanul. Ea asuda, eu îi ștergeam broboanele. Făceam echipă bună împreună. Ca acum.

Se ridică iar, se mișcă de colo-colo. Se lipește de sobă. Mângâie pisica. Strânge firimiturile de pe masă. Își netezește fusta și-și strânge basmaua.

Râde când vede ce frumos ninge. Dar fulgii de zăpadă o și tulbură.

— Vai de mine, vaca! Trebuie să merg după ea!

O liniștesc iar, amintindu-i că e doar ora 12.00. Nu știu dacă mă crede, dar se așază din nou lângă sobă, privind la ninsoarea de afară.

Îi întrerupe visarea Agnes, care dă năvală pe ușă, cu obrajii roșii și hainele pline de zăpadă. Miroase a iarnă, e fericită, dar udă din cap până-n picioare. O trimit să se schimbe. Mamaie Opili vrea să meargă cu ea. Corp lângă corp, unul drept, celălalt îndoit, dar de aceeași statură, bunica și fiica mea fac un tablou perfect, la care continui să mă uit și după ce ele ies din bucătărie.

Ciorba e gata când Agnes se întoarce cu un teanc de chei în mâini.

— Ce-i cu cheile astea, pui?

— Mamaie a plecat.

O las pe Agnes la căldură, în bucătărie, iar eu pornesc prin nămeți după mamaie Opili. Mă rog să se fi îmbrăcat, măcar, și să nu fi ajuns prea departe. Era, totuși, inevitabil să nu plece după vaca aia, care nu mai există de zece ani.

 

Oana Borviz
A studiat pictura și Istoria Artei, iar în prezent face jurnalism. A fost reporter la Radio România Cultural, redactor la Money Express, bookaholic.ro și life.ro. Acum o puteți citi în revista New Money (unde semnează paginile de Arts & Life) și pe blogul personal pepit.ro. Lucrează la un roman pentru care nu mai găsește energie să-l termine și scrie cât de des poate poezii pentru copii. Este la prima încercare de proză scurtă

Bune rânduieli

— Astăzi la ora 12 va avea loc înmormântarea ta. Preotul mă binecuvântează și pleacă grăbit să se ocupe de cele trebuincioase. Am primit vestea senină, singura mea grijă e să mă încadrez în timp, însă mă liniștesc repede, este ora 10, am timp să mă pregătesc. Dar cum?...

Vestea

Într-o dimineață, ca de obicei, mi-a zis că vrea să ne întîlnim. Era începutul lui iunie. Cînd am ajuns în cafenea, era deja acolo Am întîrziat, am spus E ok Cum ești? Bine. Tu? Îs bine, am zis și m-am așezat. Era într-o rochie de vară înflorată și sandale. Cînd m-am...

Pe deal

— Diii!...Diii!... strigă fetița, iar bărbatul începu să alerge, trăgând după el sania. Diii, căluțule, diii!... Zăpada era moale și apoasă, tălpile saniei se afundau în ea adânc și uneori scrâșneau dureros, gata să se împotmolească în pietrișul de dedesubt. Dar...

Ricercata

- Uite, poftim, îți las ție poneiul meu Twilight Sparkle, să-ți țină...

Organe de porumbel în borcan

Mă trezesc mai nou cu noaptea-n cap. În jur de ora cinci, cinci și...

Ecou

— Ești sigură? Pot s-o iau pe Ioana în cărucior. Nu i-a răspuns. Ar...