A fost rugată să trimită pe site-ul revistei un text scurt, având în centru tema iubirii. I s-a mai spus, pe deasupra, să scrie din inimă. Cu o seară înainte de deadline a citit cerința și a rămas perplexă. A stat și s-a întrebat dacă merită și, dacă da, ce.

A scrie din inimă înseamnă a nu scrie deloc. Ar fi putut la fel de bine să-i zică dacă cumva te rătăcești într-o pădure întunecată, caută, din inimă, o cale de ieșire. Sau mănâncă din inimă, trăiește din inimă, fute din inimă, simte cu inima din inimă.

Se simțea, firește, furioasă. Nu suporta profunda lipsă de claritate a celor care îndrumă. În loc să fie satisfăcută de lipsa condițiilor, s-a zburlit în fața abordării vagi. S-a hotărât să trimită redacției un mesaj urgent în care să ceară o clarificare.

Răspunsul i-a venit undeva după miezul nopții, timp în care s-a temut că nu va avea să-l primească deloc. Își punea problema refuzului – pe care și-l schițase deja într-un draft. Mesajul era cam lung și extrem de plictisitor, având în vedere ora târzie. Din cauza oboselii, cuvintele se întretăiau ca țiglele unui acoperiș, pierzându-și înțelesul. I-au confirmat, însă, temerea – o sfătuiau, pe bune, să scrie din inimă. I-au urat, la final, inspirație, adăugând că scriitura ei este oricum una dintre cele mai inspiraționale și sensibile din generația de tinere autoare. S-a înfoiat ca un stol de păsări înnebunite ce își iau zborul de la sol.

Realitatea multora care scriu este interstițiul, intervalele finite dintre două sarcini sau pauza scurtă din mijlocul unei activități importante. Momentul în care te așezi la birou, pe cât de aiurit te simți, pe atât de focusat, și îți dai voie să scrii liber, contra cronometru. Nu e loc de inspirație în astfel de condiții și nici nu e nevoie de ea. Uneori, limitarea, sub orice formă s-ar impune, are o putere generatoare. S-a constrâns să adopte această atitudine la scurt timp după ce a început să scrie, cu mulți ani în urmă, când grijile legate de atitudinea corectă a unui scriitor o consumau cu totul și nu mai lăsau loc de scrisul propriu-zis.

I se vorbea despre inspirație ca de o condiție necesară pentru a produce literatură vie și, surpriză, mărturisirile multor autori importanți susțineau această ipoteză. Ei bine, nu e ceva ce a ajuns să simtă vreodată pe pielea ei. N-a traversat-o niciun șoc electric sau val de energie insuportabilă care să-i rupă barierele creatoare și să elibereze cuvintele pe foaie. Scrie cu țârâita. Nu face nimic la o viteză pe care să nu o poată controla. Dacă într-o zi îi ies cinci cuvinte care fac sens împreună, se vede nevoită să se declare mulțumită.

Apoi, sensibilitatea scriiturii ei e în sine un subiect sensibil. Când i s-a reamintit despre asta în răspunsul primit, a avut impulsul de a urla. Și-ar dori să poată scrie ficțiune horror și consideră că autoarele se descurcă cel mai bine cu acest gen. Asta fiindcă femeile sunt nevoite să trăiască într-o lume horror și înțeleg frica în toată adâncimea ei, precum și sentimentul (prevalent în literatura de acest tip) de a fi urmărită. Ea, în schimb, consumă, în mare parte, cărți care îi dau speranță și care creează noi echilibre. Așa că a ajuns să imite în scris ceea ce îi place să citească și îi oferă confort.

Nu are nevoie de condiții ideale, doar de direcții precise. E de părere că a-i spune cuiva să aștepte inspirația, să scrie din inimă, sau la timpul potrivit, înseamnă să ucizi scrisul. Cu toate acestea, a hotărât să-i mai acorde încă o șansă textului, măcar până trece noaptea, sperând că se va liniști.

Se apropia ora la care se trezește de obicei. Băuse două energizante după miezul nopții și cinci cafele în timpul zilei precedente. A început să scrie, mergea ușor, cel puțin la început, dar după câteva rânduri s-a oprit brusc, nemaiștiind în ce direcție să o ia. Se simțea înăbușită, nu mai avea nimic să ofere. Înainte de a adormi și-a promis să nu se mai enerveze așa de ușor în fața instrucțiunilor vagi. Să accepte că are nevoie să fie stoarsă ca o lămâie, de o mână fermă, la presiune constantă, ca să poată da tot ce-i mai bun din ea.

 

Lucia Lupea
  • din 1995, născută și crescută în Mănăștur, Cluj
  • citesc de când mă știu, uneori pe apucate, alteori subliinind cuvânt cu cuvânt
  • mă topesc după proza scurtă, memoir-uri și poezie, mai nou și după SF-uri
  • de scris m-am apucat în facultate (de medicină), unde nu-mi găseam locul
  • am publicat proză scurtă în Echinox, Steaua, Literomania și în Antologia de proză scurtă a Scolii de vară Gheorghe Craciun
  • îmi place somnul ca nimic altceva, totodată mi s-a spus că dacă aș dormi mai puțin aș putea scrie mai mult; mi-aș dori să fie alta soluția, eu încă n-am găsit una
  • pregătesc târâș-grăpiș un volum de proză scurtă

Mai stai

— Aoleu, de ce suni la ora asta, s-a-ntâmplat ceva cu mama? — Cred că moare, hai încoace că mi-e frică! Nu vreau să fiu singură cu ea! — Hai că vin, descuie poarta. Ileana se uită la bătrână, își pune haina groasă și iese în curte să tragă zăvorul. Afară o izbește...

Blestemul

Niciun copil nu se mai născuse în ultima vreme în satul de pe malul Dunării. Doar câinii ce mai dădeau din coadă a viață, pe ulițele cu bălți din care, odată intrat, nu știai dacă ieși. Mai bine vezi de le ocolești, mamă, îmi zicea gazda mea, tușa Petra, că nu par ele...

Renunțarea la îmbătrânire

În dimineața în care am împlinit treizeci și nouă de ani i-am spus Clarei că, în timpul nopții, luasem hotărârea să nu mai înaintez în vârstă. Firește, gândul nu-mi venise peste noapte. Aluzii vagi la oprirea propriei îmbătrâniri făcusem încă din vară. Așa cum mă...

Let there be… Tobă

După vacanța de iarnă ne aștepta monotonia celui de-al II-lea...

Lecția de înot

În după-amiaza primei zile de concediu mă pomenesc în mijlocul...

Cirip

Phoebe şi colegii ei din clasa a treia nu putuseră ieşi în pauză...